Hiába nyert a bank ellen pert


Semmi nem változott, mióta a Fővárosi Ítélőtábla december elején érvénytelennek nyilvánította az OTP Bank egyik kölcsönszerződését, amiért a költségek között nem szerepelt az árfolyamrés – az adósnak változatlanul fizetnie kell a törlesztőrészleteket. A pert nyerő egyesület vezetője szerint több ezer, ha nem tízezer hiteles lehet érintett az ügyben – adta hírül az mno.hu .

Egyelőre nem tudni, pontosan hány szerződést érint majd a Fővárosi Ítélőtábla december elején hozott ítélete, amely szerint érvénytelen az a hitelszerződés, amelyik nem tartalmazza a vételi és eladási devizaárfolyam közötti különbséget, az úgynevezett árfolyamrést a törlesztés során felmerülő költségek között – írja a Magyar Nemzet. A pert megnyerő Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület egyik vezetője azonban úgy becsüli, hogy több ezer, ha nem tízezer hitelről lehet szó. Lázár Dénes pénzügyi jogász a lapnak elmondta: ez a hiba más pénzintézetek szerződéseinél is előfordult, és a jelek szerint elsősorban az ingatlanfedezetű hiteleket érinti.

(forrás: budapesttimes.hu)

Az OTP egyébként vitatja a döntést, és mint azt Lázár Dénes elmondta, a szerződés érvénytelenítése ellenére továbbra is változatlanul vonja az adóstól a törlesztőrészleteket. A jogász azt is megjegyezte, hogy az egyesület több eljárást is kezdeményezett, ezeknek márciusban lehet eredménye. Az egyesület szakemberei a per előkészületei során megvizsgálták az árfolyamrések változásait, és azt tapasztalták, hogy a bankok marzsai között óriási eltérések mutatkoztak. Adataik szerint van olyan pénzintézet, amelyik három év alatt több mint a háromszorosára növelte ezt a rést. Ugyanakkor a szervezet vezetői nem vitatják el a bankok árfolyamrés használatához való jogát, nem úgy, mint a szegedi bíróság, amelyik magát a marzs használatát tartja tisztességtelennek. És úgy látszik, ezzel a véleményével nincs is egyedül, a pénzügyi felügyelet kezdeményezésére ugyanis a kormány azóta már megtiltotta a kétféle árfolyam alkalmazását.

A hitelfelvevők sem „ártatlanok”

Tízből nyolc esetben félrevezették a bankot a hiteligénylők a válság kitörése előtt – mondták a Magyar Nemzetnek nyilatkozó banki szakemberek. Voltak, akik a valósnál magasabb jövedelmet diktáltak be, mások a megvásárolni szándékozott lakás értékét manipulálták. A közvetítők nemegyszer segítettek az adatok meghamisításában – írta a hírportál.
(mno.hu)
Szóljon hozzá!